ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

Η επιπεφυκίτιδα, μία από τις πιο συνηθισμένες φλεγμονές των ματιών, ξεκινάει με διαστολή των αγγείων και εκκρίσεις και εκδηλώνεται με ερυθρότητα και δάκρυα.
Ο Δημήτρης Λαζάρου, χειρουργός-οφθαλμίατρος, διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, εξηγεί:
"Η χρήση των φακών επαφής στην παραλία και τη θάλασσα ενέχει κινδύνους. Όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια, οι φακοί κινούνται 1-2 χιλιοστά. Εξαιτίας της ξηροφθαλμίας από τη ζέστη και τον ήλιο, η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει εκδορές στον κερατοειδή και να επιτρέψει την είσοδο μικροβίων. Η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή όταν το θαλασσινό νερό ή η άμμος έχουν μολυνθεί, ενώ η εισχώρηση ιδρώτα στα μάτια επιβαρύνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο".

ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΜΥΩΠΙΑΣ ΜΕ 100% LASER

Η διαθλαστική χειρουργική έχει στόχο την εξάλειψη διαθλαστικών ανωμαλιών ((μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία) σμιλεύοντας με laser τον κερατοειδή επιφανειακά (PRK) ή μετά από τον σχηματισμό μίσχου (LASIK).

Το trans-PRK (transepithelial photorefractive kerectomy) είναι μια νέα μέθοδος με 100% laser χωρίς να έρθει κανένα εργαλείο σε επαφή με το μάτι. Δηλαδή ενώ στο κλασικό PRK αφαιρούσαμε το επιθήλιο μηχανικά στο trans-PRK το μηχάνημα αφαιρεί το επιθήλιο με laser και αμέσως μετά σμιλεύει την πρόσθια επιφάνεια του στρώματος.

Ο κερατοειδής αποτελείται από 5 στιβάδες από έξω προς τα μέσα: επιθήλιο, βωμάνειος, στρώμα, δεσκεμέτειος, ενδοθήλιο.
Στις διαθλαστικές επεμβάσεις (PRK, LASIK) συμμετέχουν οι 3 πρώτες στοιβάδες.
Στο trans-PRK προηγείται λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος όπου θα πρέπει ο υποψήφιος να έχει αφαιρέσει αρκετές ημέρες πριν, εάν χρησιμοποιεί τους φακούς επαφής. Ο υποψήφιος θα πρέπει επίσης να είναι πάνω από 18 χρονών.

Αντενδείξεις επέμβασης
1. Εγκυμοσύνη.
2. Λοχεία.
3. Κερατόκωνος.
4. Ερπητική κερατίτιδα.
5. Νοσήματα συνδετικού ιστού.
6. Αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
7. Σοβαρή ξηροφθαλμία.

Το μηχάνημα laser είναι 8ης γενιάς και είναι το ταχύτερο στον κόσμο (τρεις φορές ταχύτερο από τα άλλα laser).
Εκπέμπει 750 παλμούς φωτός και διαθέτει τον ταχύτερο ιχνηλάτη ματιού (eye tracker) συχνότητας 1050 Hertz ο οποίος ελέγχει τις οφθαλμικές κινήσεις σε έξι διαστάσεις.

Πλεονεκτήματα trans-PRK από το PRK
1. μεγαλύτερη ασφάλεια
2. το επιθήλιο επουλώνεται κατά 36 ώρες νωρίτερα
3. ταχύτερη επέμβαση (ένας βαθμός μυωπίας διορθώνεται σε 1,5 δευτερόλεπτα)
4. άνετη επέμβαση (ταχύτητα, όχι χειρισμός με χειρουργικά εργαλεία ή με το χέρι)