ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑΣ

Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦθΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ περιγράφει μεθόδοuς απαλλαγής από την πρεσβυωπiα με δύο διαφορετικά LASER.

Η πρεσβυωπία είναι η βαθμιαία απώλεια της κοντινής όρασης, που συμβαίνει γύρω στα 40 - μαζί με τις ρυτίδες και τα γκρίζα μαλλιά.
Οφείλεται στη βαθμιαία σκλήρυνση του φακού του ματιού, με αδυναμία εστίασης στα κοντινά αντικείμενα. Περιγράφονται δύο μέθοδοι για τη διόρθωσή της.

1. MONOVISION LASIK ΜΕ EXCIMER LASER
Το επικρατούν μάτι (dominant) διορθώνεται με ακρίβεια για μακριά και το άλλο υποδιορθώνεται ή υπερδιορθώνεται ανάλογα με το διαθλαστικό του σφάλμα (μυωπία ή υπερμετρωπία), ώστε να γίνει μυωπικό 0,75 έως 1,50 βαθμό. Ισχύει για κάποιον που έχει μυωπία ή υπερμετρωπία και είναι πάνω απο 40 χρόνων.

2. INTRACOR FEMTOSECOND LASER
Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, χωρίς τομή, όπου με τη χρήση Laser 5ης γενεάς (Femtosecond) αλλάζει η βιομηχανική του κερατοειδούς ενδοστρωματικά χωρίς να επηρεάζεται το πάχος του. Διαρκεί 20 δευτερόλεπτα και η διόρθωση της πρεσβυωπίας είναι αντιληπτή την επόμενη μέρα. Αποτελεί τελευταία εξέλιξη στη Διαθλαστική Χειρουργική, με ευρεία εφαρμογή στο προσεχές μέλλον.

LASER ΥΠΕΡΟΡΑΣΗ

Η Lasik είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος διαθλαστικής χειρουργικής με σκοπό την απαλλαγή από γυαλιά ή φακούς επαφής και στόχο την υπερόραση, όπως εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος Δημήτρης Λαζάρου.

20 Ερωτήσεις και απαντήσεις για την πιο σύγχρονη μέθοδο διαθλαστικής χειρουργικής.

1. Πονάει η Lαsik; (Lαser ίπ situ kerαtosmileusis)
Όχι. Το μάτι μουδιάζει με ενστάλλαξη σταγόνων τοπικού αναισθητικού, λίγο πριν από την επέμβαση. Μπορεί να αισθανθείτε πίεση στα βλέφαρα ή στο βολβό, αλλά όχι πόνο.

2. Πόσο διαρκεί;
Πέντε λεπτά σε κάθε μάτι.

3. Μπορώ να οδηγήσω αμέσως μετά τη Lasik;
Όχι. Μπορείτε να οδηγήσετε την επόμενη μέρα.

4. Πότε επιστρέφω στην εργασία μου;
Την επομένη μέρα, με την προϋπόθεση ότι το περιβάλλον στην εργασία σας είναι καθαρό, π.χ. εάν εργάζεστε σε οικοδο΅ή, θα εργαστείτε σε 2 μέρες τουλάχιστον.

5. Πότε μπορώ να αθληθώ;

Εξαρτάται από το άθλημα. Μπάσκετ, ποδόσφαιρο (contact sports) σε 2 εβδομάδες, κολύμβηση σε 2 εβδομάδες.

6. Μπορώ μετά τη Lasik να διαβάσω, να δω τηλεόραση ή να κάνω χρήση computer;
Ναί, καλό θα είναι, όμως, την ίδια ημέρα, να κοιμηθείτε αρκετά και να μην κουράσετε τα μάτια σας.

7. Μπορώ, μετά τη Lasik, να φορέσω φακούς επαφής (π.χ. έγχρωμους);
Ναι.

8. Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή αμέσως μετά τη Lasik;
Να μην αγγίξετε τα μάτια σας. Στον ύπνο, για 3 νύχτες, θα φοράτε προστατευτικά γυαλιά.

9. Από πότε εφαρμόζεται η Lαsik;
Από το 1991 και αντκατέστησε την κλασική μέθοδο PRK (PhotoRefractive Keratectoιny) που άρχισε το 1987.

10. Κάνοντας Lαsik, προλαμβάνω τυχόν μελλοντικές οφθαλμικές παθήσεις, π.χ. καταρράκτη, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, γλαύκωμα;
Όχι. Η Lasik επίσης δεν επηρεάζει τη θεραπεία μελλοντικών οφθαλμικών παθήσεων.

11. Ποια είναι τα όρια διόρθωσης της Lasik;
Μυωπία μέχρι 12 βαθμούς, αστιγματισ΅ό και υπερμετρωπία μέχρι 6 βαθμούς.

12. Υπάρχουν αντενδείξεις;
Ναι, ερπητική κερατίτιδα, κερατόκωνος, συστηματικά νοσήματα.(π.χ. κολλαγονώσεις) που χρήζουν θεραπείας με κορτιζόνη, διαβήτης με αλλοιώσεις στο βυθό, εγκυμοσύνη, λοχεία, σοβαρή ξηροφθαλμία.

13. Από ποια ηλικία και μετά εφαρμόζεται η Lasik;
Από 18 χρονών και άνω.

14. Ποια είναι η επιτυχία της επέμβασης;
99,9%, με την προϋπόθεση ο χειρουργός να είναι έμπειρος και το μηχάνημα Laser τελευταίας γενεάς.

15. Τι είναι η monovision;
Είναι μέθοδος που εφαρμόζεται μετά τα 40 χρόνια, όπου το επικρατούν μάτι διορθώνεται με ακρίβεια για μακριά και το άλλο υποδιορθώνεται ή υπερδιορθώνεται, ανάλογα με το διαθλαστικό του σφάλμα, ώστε να γίνει μυωπικό 0.75 έως 1.50 βαθμό και να αντιμετωπισθεί η πρεσβυωπία.

16. Είναι προτιμότερο μια γυναίκα να κάνει τη Lasik πρίν ή μετά τη γέννα;
Δεν έχει σημασία πρίν ή μετά. Δεν επιτρέπεται, όμως, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

17. Τι θα συμβεί εάν κατά τη διάρκεια του Laser κουνήσω το μάτι μου;
Τίποτε. Πρώτον, προσηλώνεται το βλέμμα σε κινούμενο έγχρωμο στόχο και δεύτερον, το μηχάνημα έχει λοκάρει το μάτι σας και τυχόν κινήσεις έστω και ακούσιες δεν θα έχουν επίπτωση σιην επέμβαση.

18. Εάν έχω καταρράκτη και μυωπία, μπορώ να κάνω Lasik για τη διόρθωση της μυωπίας;
Όχι. Θα πρέπει να κάνετε επέμβαση καταρράκτη (φακοθρυψία).

19. Πόσο πάχος πρέπει να έχει ο κερατοειδής μου προκειμένου να κάνω Lαsik;
Τουλάχιστον 500 μ. (μικρά).

20. Έχει σημασία το μέγεθος της κόρης του ματιού μου στη Lasik;
Ναι. Εκτιμάται προεγχειρητικά με την κορομετρία, προκειμένου να ληφθεί υπ' όψιν στην εφαρμογή του Laser, με στόχο να μην έχετε πρόβλημα στην όρασή σας κατά τη διάρκεια της οδήγησης τη νύχτα.

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Τι πρέπει να ξέρετε.

Η Διαθλαστική Χειρουργική διορθώνει μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό και έχει σκοπό να απαλλάξει το μάτι από τα γυαλιά οράσεως και τους φακούς επαφής.

Επικρατέστερη μέθοδος διαθλαστικής χειρουργικής ίναι το LASIK (laser in situ keratomileusis) και μετά το PRK (photorefractive keratectomy). Oι διαθλαστές χειρούργοι εκτελούν σε ποσοστό 80% LASIK και 20% PRK σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται το LASIK. Υπάρχουν χειρούργοι που εκτελούν μόνο PRK επειδή το LASIK προυποθέτει εξαιρετική εμπειρία.

Ο σωστός και πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος πρίν από το LASIK έχει μεγάλη σημασία (βυθοσκόπηση - τονομέτρηση - τοπογραφία κερατοειδούς - κορομετρία - παχυμετρία). Χρήση μαλακών φακών επαφής πρέπει να διακόπτεται για 3-10 ημέρες πρίν, αναάλογα με το χρόνο εφαρμογής, ώστε ο κερατοειδής να επανέλθει στα φυσιολογικά του πλαίσια και να μετρηθεί επακριβώς το διαθλαστικό σφάλμα.

Το LASIK διαρκεί πέντε λεπτά, προηγείται τοπική αναισθησία με κολλύριο, ο ασθενης εξέρχεται το βράδυ, επιστρέφει στην εργασία του και οδηγεί την επόμενη.

Το 30% των υποψηφίων για LASIK είναι οι απελπισμένοι από τη χρήση των φακών επαφής. Ο φακός επαφής είναι ξένο σώμα στο μάτι με αποτέλεσμα δυσανεξία και σοβαρές επιπλοκές σε ποσοστό 10% (κερατίτιδα, έλκος κερατοειδούς).

Η επιτυχία του LASIK είναι 99,9% με την προυπόθεση οτι ο χειρούργος είναι έμπειρος καιτο μηχάνήμα Laser τελευταίας γενιάς.

Τα μηχανήματα EXCIMER LASER τελευταίας γενιάς σμιλεύουν καλύτερα τον κερατοειδή σεβόμενα τον κερατοειδικό ιστό. Είναι ταχύτερα (δεν στεγνώνει ο κερατοειδής και δεν χάνεται η προσήλωση) και διαθέτουν τελειότερο σύστημα παρακολούθησης του ματιού κατα τη διάρκεια της εκπομπής του LASER (eye tracking sysyem).