ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ (ΗΕΩ)

Τι είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας;

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας επενδύει το μεγαλύτερο μέρος της έσω επιφάνειας του ματιού και έιναι υπεύθυνος για τη μετατροπή των οπτικών ερεθισμάτων σε νευρικά ερεθίσματα, που μέσω του οπτικού νεύρου θα καταλήξουν στον εγκέφαλο για επεξεργασία και αναγνώριση. Η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς λέγεται "ωχρά κηλίδα" (λόγω της κιτρινωπής εμφάνισής της) και είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση.
Η πιο συχνή πάθηση της "ωχράς κηλίδας" σχετίζεται με την ηλικία και ονομάζεται Ηλικιακή Εκφύλιση της Ψχράς Κηλίδας (ΗΕΩ). Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ψχράς Κηλίδας (ΗΕΩ) είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης στο δυτικό κόσμο σε άτομα άνω των 50 ετών. Ο ένας ή και οι δύο οφθαλμοί μπορεί να προσβληθούν. Η ωχρά κηλιδα (είναι η περιοχή του αμφιβληστροειδή υπεύθυνη για την ευκρινή κεντρική όραση) καταστρέφεται. Η κεντρική όραση περιορίζεται ωστόσο, η περιφερειακή όραση παραμένει ανέπαφη. Περίπου το 25% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν ΗΕΩ. Από αυτούς με ΗΕΩ στον ένα οφθαλμό, περίπου το 50% θα αναπτύξει ΗΕΩ και στον άλλο οφθαλμό μέσα σε 5 έτη. Υπάρχουν δύο μορφές ηλικιακής εκφύλισης: η ξηρά μορφή και η υγρά μορφή.

Ξηρού τύπου Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς.

Η ξηρή μορφή είναι ο πιο συχνός τύπος ηλικιακής εκφύλισης. Στα πρώιμα στάδια, είναι δύκολο να εντοπιστούν αλλαγές στην όραση. Με την πάροδο του χρόνου, η κεντρική όραση επιδεινώνεται με αργό ρυθμό. Κυματοειδής γραμμές και μαύρες κηλίδες παρατηρούνται στο κέντρο της όρασης. Αμυδρή αντίληψη των χρωμάτων είναι πιθανή. Δεν υπάρχει τρόπος να αποκαταστήσουμε την όραση που έχει χαθεί στην περίπτωση του ξηρού τύπου ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς. Αλλά πρέπει να παρακολουθήστε διότι μπορεί να μετατραπεί σε υγρού μορφή. 15% περίπου των ασθενών με ξηρά μορφή θα εμφανίσουν στην πορεία του χρόνου την υγρού τύπου ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς. Υγρού τύπου Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς. Η υγρή μορφή ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς είναι πιο σπάνια αλλά πιο σοβαρή. Η απώλεια της όρασης είναι γρήγορη και πολύ σοβαρή. Στο κέντρο του οπτικού πεδίου μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά μάυρες κηλίδες, κενές κηλίδες, κυματοειδείς γραμμές, και απώλεια σωστής αντίληψης των χρωμάτων.
Η Anti-VEGF θεραπεία (ενδοϋαλοειδικές ενέσεις) σταθεροποιεί αλλά μπορεί και να βελτιώσει την όραση.

ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Ακόμα και να πάσχετε από ηλικιακή εκφύλιση τη ωχράς τα καλά νέα είναι ότι αυτή η νόσος δεν προκαλέι ολική τύφλωση. Το καλύτερο για τον ασθενή μας περιλαμβάνει τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και παρακολούθηση της όρασης.

Πραγματοποιώντας τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους.

Κατά την οφθαλμολογική εξέταση, ο γιατρός θα εξετάσει τα ακόλουθα:
- Έλεγχος της οπτικής οξύτητας.
- Έλεγχο Βυθοσκόπησης.
- Να υποδείξει τον τρόπο αυτοεξέτασης χρησιμοποιώντας τον πίνακα του Amsler grid ώστε να καταγραφούν αλλαγές στην όραση.
- Ενημερωθείτε από τον θεράποντα ιατρό για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

- Πρόσληψη Βιταμινών, διακοπή καπνίσματος, αποφυγή της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία, κυρίως την ηλιακή ακτινοβολία, μπορεία να βοηθήσουν στην μη επιδείνωση της νόσου.

Σε υποψία ΗΕΩ, όταν δεν μπορεί να αποκλειστεί με βεβαιότητα και σε κάθε περίπτωση για την παρακολούθηση της πάθησης αλλά και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας με Anti-VEGF (ενδοϋαλοειδικές ενέσεις), διενεργούνται οι ακόλουθες εξετάσεις:
- Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT)
- Φλουοροαγγειαγραφία, αγγειογραφία με ινδοκυανίνη