ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

Η επιπεφυκίτιδα, μία από τις πιο συνηθισμένες φλεγμονές των ματιών, ξεκινάει με διαστολή των αγγείων και εκκρίσεις και εκδηλώνεται με ερυθρότητα και δάκρυα.
Ο Δημήτρης Λαζάρου, χειρουργός-οφθαλμίατρος, διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, εξηγεί:
"Η χρήση των φακών επαφής στην παραλία και τη θάλασσα ενέχει κινδύνους. Όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια, οι φακοί κινούνται 1-2 χιλιοστά. Εξαιτίας της ξηροφθαλμίας από τη ζέστη και τον ήλιο, η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει εκδορές στον κερατοειδή και να επιτρέψει την είσοδο μικροβίων. Η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή όταν το θαλασσινό νερό ή η άμμος έχουν μολυνθεί, ενώ η εισχώρηση ιδρώτα στα μάτια επιβαρύνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο".


ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΜΥΩΠΙΑΣ ΜΕ 100% LASER

Η διαθλαστική χειρουργική έχει στόχο την εξάλειψη διαθλαστικών ανωμαλιών ((μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία) σμιλεύοντας με laser τον κερατοειδή επιφανειακά (PRK) ή μετά από τον σχηματισμό μίσχου (LASIK).
Το trans-PRK (transepithelial photorefractive kerectomy) είναι μια νέα μέθοδος με 100% laser χωρίς να έρθει κανένα εργαλείο σε επαφή με το μάτι. Δηλαδή ενώ στο κλασικό PRK αφαιρούσαμε το επιθήλιο μηχανικά στο trans-PRK το μηχάνημα αφαιρεί το επιθήλιο με laser και αμέσως μετά σμιλεύει την πρόσθια επιφάνεια του στρώματος.
Ο κερατοειδής αποτελείται από 5 στιβάδες από έξω προς τα μέσα: επιθήλιο, βωμάνειος, στρώμα, δεσκεμέτειος, ενδοθήλιο. Στις διαθλαστικές επεμβάσεις (PRK, LASIK) συμμετέχουν οι 3 πρώτες στοιβάδες. Στο trans-PRK προηγείται λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος όπου θα πρέπει ο υποψήφιος να έχει αφαιρέσει αρκετές ημέρες πριν, εάν χρησιμοποιεί τους φακούς επαφής. Ο υποψήφιος θα πρέπει επίσης να είναι πάνω από 18 χρονών. Αντενδείξεις επέμβασης
1. Εγκυμοσύνη.
2. Λοχεία.
3. Κερατόκωνος.
4. Ερπητική κερατίτιδα.
5. Νοσήματα συνδετικού ιστού.
6. Αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
7. Σοβαρή ξηροφθαλμία.

Το μηχάνημα laser είναι 8ης γενιάς και είναι το ταχύτερο στον κόσμο (τρεις φορές ταχύτερο από τα άλλα laser). Εκπέμπει 750 παλμούς φωτός και διαθέτει τον ταχύτερο ιχνηλάτη ματιού (eye tracker) συχνότητας 1050 Hertz ο οποίος ελέγχει τις οφθαλμικές κινήσεις σε έξι διαστάσεις.

Πλεονεκτήματα trans-PRK από το PRK
1. μεγαλύτερη ασφάλεια
2. το επιθήλιο επουλώνεται κατά 36 ώρες νωρίτερα
3. ταχύτερη επέμβαση (ένας βαθμός μυωπίας διορθώνεται σε 1,5 δευτερόλεπτα)
4. άνετη επέμβαση (ταχύτητα, όχι χειρισμός με χειρουργικά εργαλεία ή με το χέρι)


ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑΣ

Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦθΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ περιγράφει μεθόδοuς απαλλαγής από την πρεσβυωπiα με δύο διαφορετικά LASER.

Η πρεσβυωπία είναι η βαθμιαία απώλεια της κοντινής όρασης, που συμβαίνει γύρω στα 40 - μαζί με τις ρυτίδες και τα γκρίζα μαλλιά. Οφείλεται στη βαθμιαία σκλήρυνση του φακού του ματιού, με αδυναμία εστίασης στα κοντινά αντικείμενα. Περιγράφονται δύο μέθοδοι για τη διόρθωσή της.
1. MONOVISION LASIK ΜΕ EXCIMER LASER
Το επικρατούν μάτι (dominant) διορθώνεται με ακρίβεια για μακριά και το άλλο υποδιορθώνεται ή υπερδιορθώνεται ανάλογα με το διαθλαστικό του σφάλμα (μυωπία ή υπερμετρωπία), ώστε να γίνει μυωπικό 0,75 έως 1,50 βαθμό. Ισχύει για κάποιον που έχει μυωπία ή υπερμετρωπία και είναι πάνω απο 40 χρόνων.
2. INTRACOR FEMTOSECOND LASER
Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, χωρίς τομή, όπου με τη χρήση Laser 5ης γενεάς (Femtosecond) αλλάζει η βιομηχανική του κερατοειδούς ενδοστρωματικά χωρίς να επηρεάζεται το πάχος του. Διαρκεί 20 δευτερόλεπτα και η διόρθωση της πρεσβυωπίας είναι αντιληπτή την επόμενη μέρα. Αποτελεί τελευταία εξέλιξη στη Διαθλαστική Χειρουργική, με ευρεία εφαρμογή στο προσεχές μέλλον.


LASER ΥΠΕΡΟΡΑΣΗ

Η Lasik είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος διαθλαστικής χειρουργικής με σκοπό την απαλλαγή από γυαλιά ή φακούς επαφής και στόχο την υπερόραση, όπως εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος Δημήτρης Λαζάρου.
20 Ερωτήσεις και απαντήσεις για την πιο σύγχρονη μέθοδο διαθλαστικής χειρουργικής.
1. Πονάει η Lαsik; (Lαser ίπ situ kerαtosmileusis)
Όχι. Το μάτι μουδιάζει με ενστάλλαξη σταγόνων τοπικού αναισθητικού, λίγο πριν από την επέμβαση. Μπορεί να αισθανθείτε πίεση στα βλέφαρα ή στο βολβό, αλλά όχι πόνο.
2. Πόσο διαρκεί;
Πέντε λεπτά σε κάθε μάτι.
3. Μπορώ να οδηγήσω αμέσως μετά τη Lasik;
Όχι. Μπορείτε να οδηγήσετε την επόμενη μέρα.
4. Πότε επιστρέφω στην εργασία μου;
Την επομένη μέρα, με την προϋπόθεση ότι το περιβάλλον στην εργασία σας είναι καθαρό, π.χ. εάν εργάζεστε σε οικοδο΅ή, θα εργαστείτε σε 2 μέρες τουλάχιστον.
5. Πότε μπορώ να αθληθώ;
Εξαρτάται από το άθλημα. Μπάσκετ, ποδόσφαιρο (contact sports) σε 2 εβδομάδες, κολύμβηση σε 2 εβδομάδες.
6. Μπορώ μετά τη Lasik να διαβάσω, να δω τηλεόραση ή να κάνω χρήση computer;
Ναί, καλό θα είναι, όμως, την ίδια ημέρα, να κοιμηθείτε αρκετά και να μην κουράσετε τα μάτια σας.
7. Μπορώ, μετά τη Lasik, να φορέσω φακούς επαφής (π.χ. έγχρωμους);
Ναι.
8. Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή αμέσως μετά τη Lasik;
Να μην αγγίξετε τα μάτια σας. Στον ύπνο, για 3 νύχτες, θα φοράτε προστατευτικά γυαλιά.
9. Από πότε εφαρμόζεται η Lαsik;
Από το 1991 και αντκατέστησε την κλασική μέθοδο PRK (PhotoRefractive Keratectoιny) που άρχισε το 1987.
10. Κάνοντας Lαsik, προλαμβάνω τυχόν μελλοντικές οφθαλμικές παθήσεις, π.χ. καταρράκτη, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, γλαύκωμα; Όχι. Η Lasik επίσης δεν επηρεάζει τη θεραπεία μελλοντικών οφθαλμικών παθήσεων.
11. Ποια είναι τα όρια διόρθωσης της Lasik;
Μυωπία μέχρι 12 βαθμούς, αστιγματισ΅ό και υπερμετρωπία μέχρι 6 βαθμούς.
12. Υπάρχουν αντενδείξεις;
Ναι, ερπητική κερατίτιδα, κερατόκωνος, συστηματικά νοσήματα.(π.χ. κολλαγονώσεις) που χρήζουν θεραπείας με κορτιζόνη, διαβήτης με αλλοιώσεις στο βυθό, εγκυμοσύνη, λοχεία, σοβαρή ξηροφθαλμία.
13. Από ποια ηλικία και μετά εφαρμόζεται η Lasik;
Από 18 χρονών και άνω.
14. Ποια είναι η επιτυχία της επέμβασης;
99,9%, με την προϋπόθεση ο χειρουργός να είναι έμπειρος και το μηχάνημα Laser τελευταίας γενεάς.
15. Τι είναι η monovision;
Είναι μέθοδος που εφαρμόζεται μετά τα 40 χρόνια, όπου το επικρατούν μάτι διορθώνεται με ακρίβεια για μακριά και το άλλο υποδιορθώνεται ή υπερδιορθώνεται, ανάλογα με το διαθλαστικό του σφάλμα, ώστε να γίνει μυωπικό 0.75 έως 1.50 βαθμό και να αντιμετωπισθεί η πρεσβυωπία.
16. Είναι προτιμότερο μια γυναίκα να κάνει τη Lasik πρίν ή μετά τη γέννα;
Δεν έχει σημασία πρίν ή μετά. Δεν επιτρέπεται, όμως, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.
17. Τι θα συμβεί εάν κατά τη διάρκεια του Laser κουνήσω το μάτι μου;
Τίποτε. Πρώτον, προσηλώνεται το βλέμμα σε κινούμενο έγχρωμο στόχο και δεύτερον, το μηχάνημα έχει λοκάρει το μάτι σας και τυχόν κινήσεις έστω και ακούσιες δεν θα έχουν επίπτωση σιην επέμβαση.
18. Εάν έχω καταρράκτη και μυωπία, μπορώ να κάνω Lasik για τη διόρθωση της μυωπίας;
Όχι. Θα πρέπει να κάνετε επέμβαση καταρράκτη (φακοθρυψία).
19. Πόσο πάχος πρέπει να έχει ο κερατοειδής μου προκειμένου να κάνω Lαsik;
Τουλάχιστον 500 μ. (μικρά).
20. Έχει σημασία το μέγεθος της κόρης του ματιού μου στη Lasik;
Ναι. Εκτιμάται προεγχειρητικά με την κορομετρία, προκειμένου να ληφθεί υπ' όψιν στην εφαρμογή του Laser, με στόχο να μην έχετε πρόβλημα στην όρασή σας κατά τη διάρκεια της οδήγησης τη νύχτα.


ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Τι πρέπει να ξέρετε.

Η Διαθλαστική Χειρουργική διορθώνει μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό και έχει σκοπό να απαλλάξει το μάτι από τα γυαλιά οράσεως και τους φακούς επαφής.
Επικρατέστερη μέθοδος διαθλαστικής χειρουργικής ίναι το LASIK (laser in situ keratomileusis) και μετά το PRK (photorefractive keratectomy). Oι διαθλαστές χειρούργοι εκτελούν σε ποσοστό 80% LASIK και 20% PRK σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται το LASIK. Υπάρχουν χειρούργοι που εκτελούν μόνο PRK επειδή το LASIK προυποθέτει εξαιρετική εμπειρία.
Ο σωστός και πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος πρίν από το LASIK έχει μεγάλη σημασία (βυθοσκόπηση - τονομέτρηση - τοπογραφία κερατοειδούς - κορομετρία - παχυμετρία). Χρήση μαλακών φακών επαφής πρέπει να διακόπτεται για 3-10 ημέρες πρίν, αναάλογα με το χρόνο εφαρμογής, ώστε ο κερατοειδής να επανέλθει στα φυσιολογικά του πλαίσια και να μετρηθεί επακριβώς το διαθλαστικό σφάλμα.
Το LASIK διαρκεί πέντε λεπτά, προηγείται τοπική αναισθησία με κολλύριο, ο ασθενης εξέρχεται το βράδυ, επιστρέφει στην εργασία του και οδηγεί την επόμενη.
Το 30% των υποψηφίων για LASIK είναι οι απελπισμένοι από τη χρήση των φακών επαφής. Ο φακός επαφής είναι ξένο σώμα στο μάτι με αποτέλεσμα δυσανεξία και σοβαρές επιπλοκές σε ποσοστό 10% (κερατίτιδα, έλκος κερατοειδούς).
Η επιτυχία του LASIK είναι 99,9% με την προυπόθεση οτι ο χειρούργος είναι έμπειρος καιτο μηχάνήμα Laser τελευταίας γενιάς.
Τα μηχανήματα EXCIMER LASER τελευταίας γενιάς σμιλεύουν καλύτερα τον κερατοειδή σεβόμενα τον κερατοειδικό ιστό. Είναι ταχύτερα (δεν στεγνώνει ο κερατοειδής και δεν χάνεται η προσήλωση) και διαθέτουν τελειότερο σύστημα παρακολούθησης του ματιού κατα τη διάρκεια της εκπομπής του LASER (eye tracking sysyem).


ΥΠΕΡΟΡΑΣΗ (SUPERVISION)

Το πιλοτάρισμα ενός F16 ή η οδήγηση ενός γρήγορου υπερπολυτελούς αυτοκινήτου προυποθέτει υπερόραση, εξηγεί ο χειρούργος οφθαλμίατρος Δημήτρης Λαζάρου.
Η υπερόραση επιτυγχάνεται με τη Διαθλαστική Χειρουργική μέσα σε 5΄ λεπτά, ανώδυνα, απαλλάσσοντάς μας από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής μετακινούνται στις επιταχύνσεις ενός F16 ή στους ελιγμούς ενός γρήγορου υπερπολυτελούς αυτοκινήτου και μειώνουν το οπτικό μας πεδίο. Θολώνουν, σε τυχόν αναθυμιάσεις ή αλλαγές της θερμοκρασίας και υγρασίας και όταν στεγνώσουν δημιουργούν αίσθημα ξένου σώματος, με δακρύρροια, κοκκίνισμα, με αποτέλεσμα τη θολή όραση. Σε περίπτωση ατυχήματος θα χαθούν, δυσχεραίνοντας τη διάσωση.
Με τη Διαθλαστική Χειρουργική σμιλεύεται με laser το τελείως επιφανειακό τμήμα του ματιού (κερατοειδής) απαλλάσσοντάς μας από μυωπία, αστιγματισμό ή υπερμετρωπία.
Έχει επιτυχία 99,9%, με την προυπόθεση έμπειρου χειρουργού και μηχανήματος Laser τελευταίας γενιάς. Ο Δημήτρης Λαζάρου, Διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, εξοικειωμένος με τις συνθήκες πτήσης πολεμικών αεροσκαφών, τονίζει τη σημασία της τέλειας όρασης από το γεγονός ότι το 80% των πληροφοριών από το περιβάλλον του οδηγού - χειριστή προσλαμβάνονται από τα μάτια.


LASER ΥΠΕΡΟΡΑΣΗ

Η LASIK είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος Διαθλαστικής Χειρουργικής με σκοπό την απαλλαγή από γυαλιά ή φακούς επαφής και στόχο την υπερόραση, εξηγεί ο χειρούργος οφθαλμίατρος Δημήτρης Λαζάρου

Διαρκεί περίπου πέντε λεπτά, είναι ανώδυνη (το μάτι μουδιάζει με σταγόνες τοπικού αναισθητικού) και ανήκει στις κοσμητικές επεμβάσεις. Επιστροφή στην εργασία και οδήγηση την αμέσως επόμενη ημέρα. Επιβάλλεται πριν η διακοπή τυχόν χρήσης φακών επαφής για 3-10 ημέρες, ανάλογα με τη χρήση και λετομερής προεγχειρητικός έλεγχος (τοπογραφία, παχυμετρία, διάθλαση, κορομετρία).
H LASIK προυποθέτει κερατοειδή με αρκετό πάχος και χωρίς τοπογραφικές αδυναμίες.
Η επιτυχία της επέμβασης 99,9% με την προυπόθεση χρήσης μηχανήματος λέιζερ τελευταίας γενιάς και έμπειρου χειρουργού, τονίζει ο Δημήτρης Λαζάρου, Διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.


ΥΠΕΡΟΡΑΣΗ (SUPERVISION)

Το πιλοτάρισμα ενός F16 ή η οδήγηση ενός γρήγορου υπερπολυτελούς αυτοκινήτου προυποθέτει υπερόραση, εξηγεί ο χειρούργος οφθαλμίατρος Δημήτρης Λαζάρου.
Η υπερόραση επιτυγχάνεται με τη Διαθλαστική Χειρουργική μέσα σε 5΄ λεπτά, ανώδυνα, απαλλάσσοντάς μας από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής μετακινούνται στις επιταχύνσεις ενός F16 ή στους ελιγμούς ενός γρήγορου υπερπολυτελούς αυτοκινήτου και μειώνουν το οπτικό μας πεδίο. Θολώνουν, σε τυχόν αναθυμιάσεις ή αλλαγές της θερμοκρασίας και υγρασίας και όταν στεγνώσουν δημιουργούν αίσθημα ξένου σώματος, με δακρύρροια, κοκκίνισμα, με αποτέλεσμα τη θολή όραση. Σε περίπτωση ατυχήματος θα χαθούν, δυσχεραίνοντας τη διάσωση.
Με τη Διαθλαστική Χειρουργική σμιλεύεται με laser το τελείως επιφανειακό τμήμα του ματιού (κερατοειδής) απαλλάσσοντάς μας από μυωπία, αστιγματισμό ή υπερμετρωπία.
Έχει επιτυχία 99,9%, με την προυπόθεση έμπειρου χειρουργού και μηχανήματος Laser τελευταίας γενιάς. Ο Δημήτρης Λαζάρου, Διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, εξοικειωμένος με τις συνθήκες πτήσης πολεμικών αεροσκαφών, τονίζει τη σημασία της τέλειας όρασης από το γεγονός ότι το 80% των πληροφοριών από το περιβάλλον του οδηγού - χειριστή προσλαμβάνονται από τα μάτια.


Η "ΕΞΕΛΙΞΗ" ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

Η LASIK είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος διαθλαστικής χειρουργικής. Τί σημαίνει αυτό; Οτι ξεχνάτε διά παντός τα γυαλιά οράσεως και τους φακούς επαφής ! Τις λεπτομέρειες δίνει ο χειρούργος οφθαλμίατρος Δημήτρης Λαζάρου.

Η εξάρτηση από τα γυαλιά οράσεως και τους φακούς επαφής είναι πράγματι, καθημερινή ταλαιπωρία, που πολλές φορές μειώνει ακόμα και απλές δραστηριότητες.
Είναι γνωστό ότι οι αποκαλούμενες "επεμβάσεις λέιζερ" σας απαλλάσσουν από μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό. 'Ομως, η LASIK είναι ό,τι πιο νέο υπάρχει στην κοσμητική αυτή επέμβαση, η οποία διαρκεί μόλις πέντε λεπτά, είναι εντελώς ανώδυνη και την επόμενη, κιόλας, ημέρα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας, χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής! Η επιτυχία της αγγίζει το 99,9% με την προυπόθεση χρήσης μηχανήματος EXCIMER LASER, τελευταίας γενιάς και βέβαια, με την επιλογή ενός έμπειρου χειρουργού.

Ο Δημήτρης Λαζάρου, Διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, πιστεύει ακόμη στην μελλοντική διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με στόχο την υπερόραση (supervision).


ΞΕΧΑΣΤΕ ΓΥΑΛΙΑ ΚΑΙ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ

Η διαθλαστική Χειρουργική, με τις μεθόδους LASIK και PRK μας χαρίζει φυσική όραση. (Από την Κορίνα Θεοδωρακάκη)
Η γνώμη του ειδικού: Για τη Διαθλαστική Χειρουργική και τις μεθόδους LASIK και PRK ρωτήσαμε τον κ. Δημήτρη Λαζάρου, χειρουργό οφθαλμίατρο, Διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

1. Μέχρι ποιού βαθμού προβλήματα μπορούν να εξαλείψουν οι δύο μέθοδοι;
Τα όρια διαθλαστικών ανωμαλιών που μπορούν να διορθωθούν με τις μεθόδους αυτές είναι μυωπία μέχρι 12 βαθμούς, αστιγματισμός μέχρι 6 και επίσης υπερμετρωπία μέχρι 6 βαθμούς.
2. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων όρασης μετά την εφαρμογή είναι ριζική;
Η Διαθλαστική Χειρουργική με την εφαρμογή των μεθόδων LASIK και PRK έρχεται να διορθώσει τις βλάβες στα μάτια και να μας απαλλάξει για πάντα από τη χρήση γυαλιών και φακών επαφής.
3. Πότε προτείνεται η μέθοδος LASIK και πότε PRK;
Στατιστικά η μέθοδος LASIK εκτελείται σε ποοστό 80% και η PRK 20% με γνώμονα την ασφάλεια του ασθενή.