ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

- Αναισθησία με σταγόνες
- Μικρή τομή 2-3 χιλιοστών
- Αναδιπλούμενος ενδοφακός
- Άμεση αποκατάσταση όρασης και επιστροφή στην εργασία

Πως γίνεται η εγχείρηση.
Η εγχείρηση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία με σταγόνες και δεν υπάρχει πόνος. Με τη χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου γίνεται μία μικρή τομή στον οφθαλμό και με ειδικά μικροχειρουργικά εργαλεία απομακρύνεται ο θολωμένος φακός. Η οπίσθια μεμβράνη του φακού που λέγεται οπίσθιο περιφάκιο αφήνεται άθικτη στη θέση της.

Η φακοθρυψία, που εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζουμε ως εγχείρηση ρουτίνας, είναι η τελευταία εξέλιξη στην εγχείρηση του καταρράκτη διεθνώς. Στην φακοθρυψία ο πυρήνας του φακού τεμαχίζεται από έναν ειδικό στειλεό με υπερηχητικές δονήσεις και τα τεμάχια του πυρήνα απορροφούνται. Το μέγεθος της χειρουργικής τομής είναι μικρότερο από εκείνο της παλαιότερα χρησιμοποιούμενης μεθόδου, η επέμβαση ασφαλέστερη και συντομότερη και η αποκατάσταση της όρασης ταχύτερη.
Ένας τεχνητός ενδοφθάλμιος φακός τοποθετείται στη θέση του αφαιρεθέντος θολωμένου φακού. Ο φακός αυτός είναι μόνιμος και δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί να καθαριστεί και να επανατοποθετηθεί όπως οι φακοί επαφής. Ακόλουθα, η χειρουργική τομή κλείνεται χωρίς συνήθως να χρησιμοποιηθούν τα ράμματα.

Μετά την εγχείρηση, χρησιμοποιούνται για κάποιο χρονικό διάστημα σταγόνες. Απαιτείται σχολαστική καθαριότητα. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μαντήλια, γάζες ή βαμβάκι και θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε πίεση ή επαφή στον οφθαλμό την πρώτη εβδομάδα.
Για αυτό το χρονικό διάστημα το λούσιμο επιτρέπεται μόνο όμως όπως στα κομμωτήρια. Είναι δυνατή η χρήση γυαλιών, το διάβασμα και η παρακολούθηση τηλεόρασης. Δεν χρειάζεται να ακολουθηθεί κάποια ιδιαίτερη δίαιτα.

Μετά την επέμβαση ο οφθαλμίατρος θα πρέπει να ειδοποιηθεί αμέσως αν υπάρχουν συμπτώματα όπως πόνος που δεν υποχωρεί, μείωση ή απώλεια της όρασης , ναυτία, εμετός ή τραυματισμός του οφθαλμού.

Ακόμη και μετά από μία επιτυχημένη εγχείρηση το οπτικό αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το αναμενόμενο. Ορισμένες παθήσεις, που μπορεί να προυπάρχουν, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα, ο διαβήτης αλλά και άλλες καταστάσεις ενδέχεται να περιορίσουν τα οπτικά αποτελέσματα μετά την εγχείρηση του καταρράκτη.

Εφ' όσον ο οφθαλμός είναι υγιής οι πιθανότητες για καλή όραση μετά την εγχείρηση είναι πολύ μεγάλες, δεδομένου ότι Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ.

Πότε χρησιμοποιείται το LASER.
Το οπίσθιο περιφάκιο που, όπως αναφέρθηκε, παραμένει , μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να θολωθεί μερικούς μήνες ή χρόνια μετά την επέμβαση.
Εάν η θόλωση του περιφακίου έχει σαν αποτέλεσμα μείωση της όρασης , χρησιμοποιείται ένα ειδικό Laser (YAG Laser) για να σχηματιστεί ένα άνοιγμα στο κέντρο του περιφακίου.
Η χρήση αυτή του Laser δεν γίνεται ποτέ κατά την αρχική επέμβαση.

Μετά την επέμβαση.
Είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε τις πρώτες μέρες σαν να έχετε κάποιο μικρό ξένο σώμα στο χειρουργημένο μάτι ή ελαφρό βάρος. Η όραση επανέρχεται σταδιακά. Οδήγηση σε 48 ώρες.

ΠΡΟΣΟΧΗ στη σχολαστική καθαριότητα και στην αποφυγή οποιασδήποτε επαφής με το χειρουργημένο μάτι. Η ενστάλαξη των κολλυρίων θα γίνεται με καθαρά χέρια και προσέχοντας να απέχει το φιαλίδιο από τις βλεφαρίδες. Δεν θα σκουπίζετε το μάτι και δε θα το πλένετε για 10 μέρες.